Hoe moet je Effio sokken wassen?

Herken je dat? Je hebt nieuwe Effio sokken. Vlug verwijder je het label en trekt je nieuwe Effio’s aan. Een dag later sta je bij de wasmachine en weet je niet hoe je de sokken moet wassen. Je doet maar wat. Je loopt dan ook niet naar de oud papierbak om de wasvoorschriften op het label te gaan bekijken. Dat snappen wij helemaal. Dus hierbij de wasinstructies voor je Effio’s zodat ze heel lang heel mooi en goed blijven.

Je bent waarschijnlijk een man dus je wil niet te veel tijd spenderen aan het lezen van wasvoorschriften. Dus hierbij de korte maar doeltreffende samenvatting:

  • Trek je Effio’s binnenste buiten
  • Wassen op maximaal 30 graden
  • Wees zuinig met wasmiddel
  • Drogen op je droogrek
  • Netjes opbergen in je sokkenlade
  • Niet strijken! Niet in de droger!

Wil jij ook begrijpen waarom bovenstaande wasinstructies gelden? Dan leggen we dat natuurlijk graag voor je uit.

Binnenste buiten: kleurbehoud
Het binnenste buiten trekken van je sokken voorkomt dat je sokken verkleuren en vervagen. Natuurlijk helpt het ook als je lichtgekleurde sokken niet samen was met zwarte en donkergekleurde kleren. Ben jij écht een purist: leg je sokken voor hun eerste wasbeurt een nacht lang in een bak met water en wat azijn. Azijn bevordert de kleurvastheid en voorkomt doorlopen van kleuren.  

Maximaal 30 graden: voorkomt krimp
Wist je dat jouw nieuwe Effio’s al voorgewassen zijn voordat jij ze krijgt? Daardoor krimpen de Effio sokken nauwelijks. Grofweg krimpen de sokken bij jou nog maar vijf procent. Tenminste; als je ze niet warmer wast dan 30 graden. Was jij ze op 60 of 90 graden dan worden gegarandeerd een maatje (of meer) kleiner. Ze zijn dan wel goed schoon.

Niet in de droger en niet strijken
Heel simpel: stop je Effio’s nooit in een droger en strijk ze niet. De reden laat zich raden: door de hoge temperaturen zullen je sokken krimpen. Dus hang je sokken netjes te drogen op een droogrek.

Help! Ik heb de wasvoorschriften overtreden!
Koop en paar nieuwe Effio’s en houd je voortaan aan de wasvoorschriften. Of probeer het volgende en verleng de levensduur van je Effio’s (dat hebben wij liever).

Zijn je sokken verkleurd of grauw geworden? Maak een sopje van koud water en wat azijn. Na een nachtje weken ogen je sokken weer helemaal fris.

Zijn je sokken gekrompen? Maak een sopje van 1 liter water met 1 eetlepel babyshampoo of conditioner. Na een half uurtje weken kan je de sok mogelijk weer in vorm kneden en in de goede grootte rekken. Spoel het niet uit en laat de sokken na het rekken tussen twee handdoeken drogen. Na tien minuten ga je weer de (nog vochtige) stof oprekken en als ze eenmaal op maat zijn leg je ze te drogen. Dit kan werken bij je Effio’s omdat ze gemaakt zijn van katoen, wol of kasjmier.