De topkwaliteit van Egyptisch katoen

Mr. Effio had van de week een wijnproeverij. Een aantal wijnproevers droeg (uiteraard) Effio sokken. Dat stemt Mr. Effio tot grote tevredenheid. ‘Weet je uit welke collectie jouw Effio’s komen?’ vraagt Mr. Effio. ‘Nee, maar ik weet wel dat ik deze al heel wat jaren heb.’ ‘Klopt! Dat is uit de collectie van 2008. Die sok is meer dan tien jaar oud.’ Het zijn zwart-wit geblokte sokken. De Playgrounds.

Hoe kan het dat de Effio sokken zolang meegaan? Dat komt omdat Mr. Effio alleen de allerbeste materialen gebruikt voor zijn sokken.

Effio sokken uit 2008 (worden nog regelmatig gespot door Mr. Effio)

Egyptisch katoen
Verreweg de meeste sokken van Effio zijn gebreid van Egyptisch katoen. Egyptisch katoen wordt beschouwd als een van de meest luxueuze katoensoorten op de markt. Het bijzondere aan Egyptisch katoen is dat de draden langer, sterker en dichter bij elkaar zitten dan bij elders geteelde katoensoorten of gemengde Egyptische katoenen. Door deze natuurlijke eigenschappen is Egyptisch katoen sterker en kleurvaster. Omdat Mr. Effio absolute topkwaliteit wil bieden, worden al onze katoenen sokken gebreid van Egyptisch katoen.

Voor de Effio sokken worden twee verschillende Egyptisch soorten katoen gebruikt.

Mercerized cotton
Veel Effio sokken zijn gebreid van Mercerized Cotton. Deze katoensoort wordt vanwege haar uitzonderlijke kwaliteit ook wel Parel Katoen genoemd. Terecht! Mercerized Cotton heeft namelijk de glans van zijde, is sterker dan gewoon katoen en enorm maatvast. Maar wat is dat dan: Mercerized Cotton?

In de 19e eeuw ontwikkelde de Engelse chemicus John Mercer een innovatieve katoenbehandeling. Wat deed hij? Het zette een katoenendraad onder trekspanning en behandelde die met een geconcentreerde natriumhydroxideoplossing. Hierdoor zwollen de vezels op waardoor de eigenschappen van de katoenendraad veranderde. De vezels veranderden van niervormig naar rond en de lengte van de vezels werden tot 25 procent verminderd. De term ‘Mercerized’ is niet meer of minder dan een vernoeming naar haar ontdekker: Mr Mercer. Het merceriseren van katoen is duur maar het resultaat mag er zijn:

  • Prachtige glans
  • Kleurvast
  • Hoge sterkte
  • Sterke maatvastheid

High Quality Soft cotton
Voor grafisch gedetailleerde patronen kan geen Mercerized cotton worden gebruikt. Daarom kiest Mr. Effio voor dergelijke patronen High Quality Soft cotton. Een fantastische kwaliteit Egyptische katoen die heel zacht aanvoelt en goed bestand zijn tegen pilling (oppervlakte-balling). Dat komt omdat de Egyptische katoenplanten van nature niet veel pluis produceerden. Effio sokken die van Egyptisch kwalitatief hoogwaardig katoen zijn gebreid, zijn:

  • Zijdezacht
  • Slijtvast
  • Veerkrachtig
Tafelvoetballen met de Playground sokken uit 2008