‘Attentione! We are the best in what we do!’
Aan het woord is Signore Bertoletti; de bijna 80-jarige absolute baas van één van de meest gerenommeerde sokkenhuizen in Italië. Dat wisten wij natuurlijk al lang! De familie Bertoletti breit al sinds 1978 sokken voor de absolute toplabels van de wereld. En sinds 2007 dus ook voor Effio.
Wij bezoeken het sokkenhuis in Milaan vrijwel jaarlijks. Hoe ziet zo’n bezoek er uit? We nemen plaats aan het grote bureau van Signore Bertoletti. Een bureau vol paparassen, kleurenkaarten maar vooral sokken. We krijgen een espresso met ongevraagd een grote hoeveelheid suiker. That’s wake you up in the morning! Al snel komen we te spreken over de nieuwste Effio patroontekeningen. Zijn de patronen technisch haalbaar? Welke stofsamenstelling kiezen we? Welke kwaliteit? Welke kleurkaart hanteren we? Welk productiehoeveelheden en wat is de planning?
We kunnen verklappen dat we snel komen met prachtige nieuwe sokken: een klimaatsok die in een oogopslag duidelijk maakt hoe de aarde opwarmt (verwacht in het voorjaar 2020). Een nieuwe verfijnde en gedetailleerde Paisley sok (verwacht in het najaar 2020). En er komen ook zeer verfijnde gestreepte katoen/kasjmier sokken aan (verwacht in het najaar 2020).
Na de uren durende bespreking, brengen we natuurlijk een bezoek aan de fabriek zelf. Fabuleus om te zien hoe een hal vol geavanceerde breimachines sokken aan het breien zijn. Wist je dan een machine 5 minuten doet over het breien van één sok?
Om 12.00 uur komt de fabriek nagenoeg stil te liggen. Lunchpauze! Stipt om 14.00 uur gaan de circa 30 medewerkers (na buitenshuis een bord pasta te hebben gegeten) weer aan de slag. Met de arbeidsomstandigheden zit het hier wel goed😊.
Wat doen al die mensen? We volgen de man van de ‘Hand linked toe’. U herkent dat wellicht aan het stempel dat trots op elke Effio sok prijkt.
Eerst dit: de sok komt uit de breimachine met een open einde. Die moet natuurlijk op een of andere manier gesloten worden: het teenstuk moet eraan worden gezet. Wanneer dit machinaal gebeurt, krijg je een opstaande naad bij het teenstuk. Dat willen wij niet. Dankzij onze ‘Hand linked toe’ man heeft de Effio sok een naadloze overgang. Onze man verbindt de punten van het teenstuk aan de punten van de ‘open sok’. Punt voor punt met de hand! Dit vereist vakmanschap en kost veel tijd (vergeleken met de machinekoppeling die de twee delen van de sokken doorsnijdt en met nylon verbindt). Maar het resultaat mag er zijn: de link is zo plat dat de Effio drager geen naad voelt. Naadloos!
Na ons bezoek aan de fabriek gaan wij natuurlijk ook lunchen met de signore Bertoletti en zijn zoon. Meer dan twee uur lang…